Munkens vingård

Munkens Vingård er et andelsselskab stiftet i 2007 af en snes driftige vendelboer.

 

Vingården ligger på Galleri Munkens jord, placeret mellem hovedvejen og selve galleriet. Den er tilplantet med godt 2.200 vinstokke hvoraf hovedparten er Rondo druen, men også Regent, Ortega og Solaris druerne er repræsenteret. Der er således plantet både rødvins- og hvidvins druestokke, men primært Rondo der er den mest udbredte drue i Danmark grundet dens robusthed over for det danske klima.

Under gunstige vejrmæssige betingelser kan vinstokkene producere ca. 3.000 kg druer, nok til ca. 2.100 flasker vin. Da der går ca. 9 drueklaser til 1 kg druer, skal der bruges ca. 27.000 drueklaser til at fylde 2.100 flasker, eller sagt med andre ord går der ca. 12,5 klaser druer til en flaske vin.

Men selvom de anvendte druesorter er ret robuste, så er vestenvinden, havgusen og de lave danske temperaturer hårde ved vinstokkene. For at skabe en smule læ og hæve temperaturen i vinmarken i forhold til de omkringliggende åbne arealer er der mellem hver fjerde række af vinstokke plantet piletræer, og det er primært dem der kan ses fra landevejen når man passerer stedet.

Der er meget arbejde forbundet med en vingård. Der skal beskæres, luges, strammes espaliertråde og klippes læbælte. De små skud skal ”ledes” ind imellem espaliertrådene så de spredes ud og vokser opad, og der skal klippes blade af vinstokken så der kommer sol og luft til druerene. Men vinbønderne hjælper hinanden. Man mødes, hygger sig og føler noget særligt ved at være vinbonde i Danmark. I oktober kommer den spændende høst. Det er her vinbønderne i fællesskab høster resultatet af årets anstrengelser – og uanset udbyttet så afsluttes med en høstfest.

Den første høst var i 2010. Det blev en kvalitetsmæssig rigtig god høst der nu står og modner i tappede flasker hos de enkelte vinbønder. Derimod blev sidste års høstudbytte meget lavt i lighed med andre vingårde i Danmark.

Rundvisning:

Grupper på 10-40 personer kan aftale en rundvisning i vinmarken, og der kan i samme forbindelse forudbestilles og nydes mad i Galleriets smukke omgivelser, ligesom der kan arrangeres vinsmagning med en af Galleriets vinleverandører.

Vinmarken

Historien